Livada de liniște a lui Tudor Arghezi

21 February, 2017

La doar cinci minute de ansamblul rezidențial THE PARK se află probabil unul dintre cele  mai liniștite locuri din București. O livadă de cireși întinsă pe aproape 1,5 hectare și 18 camere de istorie a literaturii așteaptă să fie explorate de cei care vor să facă o incursiune în lumea creată de poetul Tudor Arghezi pentru Mitzura, Baruțu și câinele Zdreanță.

Casa memorială, finalizată în 1930, se află pe strada Mărțișor, a cărui nume a fost dat chiar de către poet. Arghezi a copilărit la bunicii săi din Oltenia și a fost fascinat de obiceiul „Mărțișor”, prin care se atârnau primăvara în pomi șnururi împletite alb-roșii, datină care avea rolul de a face recoletele îmbelșugate. Mărțișorul a fost muza lui Arghezi, chiar și casa fiind realizată din aceleași culori: fațada albă, iar acoperișul roșu.

Cel mai bun moment pentru vizitarea muzeului este primăvară, când livada de cireși devine un spectacol de culori – verde crud, alb, roșu și roz – și miresme parfumate. Este locul potrivit pentru o terapie de fericire, după modelul japonez, unde florile de cireș (sakura) sunt simbol național și înflorirea lor semnifică fertilitate, fericire și sărbătoare.

Lăsând în urma livada și mergând spre fosta locuință a lui Arghezi, vei fi întâmpinat de  Marieta Rădoi-Mihăiţă, muzeografa casei memoriale, care este o enciclopedie de povești despre autorul “cuvintelor potrivite” și familia acestuia. Urmează o incursiune la primul etaj al locuinței, care este muzeu încă din 1974 (parterul nu a fost deschis publicului, pentru că era spațiul privat al Mitzurei, fiica poetului, dar s-ar putea să fie accesibil în curând). Aici vei găsi camera de lucru a poetului, cu o bibliotecă cu mii de volume și cu biroul care este atât de bine întreținut încât pare că mai ieri a scris Arghezi ultimele versuri.

De altfel, în aceeași încăpere, înrămate, pot fi citite ultimele versuri scrise de Tudor Arghezi, la 12 iulie 1967, cu două zile înainte de a muri : ”Mă chemi din depărtare și te ascult/ N-am să te fac, pierduto, să mă aștepți prea mult”, versuri dedicate soției sale, Parascheva Arghezi.

Muzeul cuprinde piese de mobilier, biblioteci cu cărți, obiecte de artă, tablouri, fotografii, obiecte personale și documente originale care au aparținut scriitorului, pe care o să te lăsăm să le descoperi la prima ta vizită.

Nu uita să vizitezi și anexa locuinței, unde se află tipografia „Potigraful Mărțișor”, unde au mai rămas câteva utilaje, dar și ustensile folosite în gospodărie de către poet. La final, poți rămâne în natură, în curtea casei, unde se află alei pietruite și băncuțe. La umbra unui nuc bătrân se află mormântul lui Tudor Arghezi și al soției sale, iar lânga livada de cireși poți vizita cușca lui Zdreanță, câinele devenit celebru în urma poeziei cu același nume.

În proximitatea THE PARK, lângă Parcul Tineretului, sunt multe locații utile pentru familia ta, dar și locuri frumoase de petrecere a timpului liber, despre care poți găsi detalii în secțiunea Împrejurimi.