Hai la piață! Înapoi la gustul copilăriei

05 July, 2017

Aproape a trecut perioada cireșelor și a căpșunelor, dar a început în forță cea a caiselor, vișinelor și a fructelor de pădure. Pentru că temperatura de afară a devenit insuportabilă, cel mai bun remediu este consumul de fructe și legume proaspete. Cea mai apropiată variantă? Piața Agroalimentară Sudului.

Este nevoie de puțină răbdare pentru a ajunge la Piața Sudului, dar odată ce ai găsit un loc de parcare în apropriere (de preferat în spatele Big Berceni) sau ai trecut pe jos sau cu bicicleta de șantierul pasajului subteran, intri în lumea culorilor și aromelor. Sunt peste 470 de tarabe care creează o simbioză balcanică așa cum îi stă bine unei piețe.

Nu este o piață modernizată recent, aerul condiționat fiind un concept mult prea abstract pentru acest loc, dar are farmecul unui bazar marocan în care senzația de răcoare este creată de fructele și legumele care sunt stropite mereu cu apă, pentru a le păstra proaspete.
Poți începe explorarea pieței cu un tur prin care să scanezi cine are legumele și fructele mai proaspete, taraba mai îngrijită, mâinile mai bătătorite de vânt și de soare și zâmbetul sincer. După ce ai ales cele mai bune variante, poți începe cumpărăturile și degustările. Pentru (unii) vânzători nu este bucurie mai mare decât atunci când deguști produsele lor, îi lauzi pentru gust și cumperi de la ei.

O experiență de shopping în piață este ca o reîntoarcere la gustul copilăriei. De altfel, în ultimii ani a crescut numărul magazinelor de cartier și a celor cu produse bio, ca recul la extinderea puternică a hipermarketurilor care au pătruns pe piață cu o ofertă de legume și fructe fade, fără gust, provenite din agricultura intensivă.

În jurul tarabelor, spectacolul culinar este întregit de magazinul cu brânză de la ciobanii din Jina (Sibiu), hale de pește, carne și ouă. De la ciobanul care are magazinul cu brânză și carne am aflat că locuitorii din Jina au trebuit să umble sute de kilometri în căutarea unor piețe de desfacere pentru produsele lor. Fiind la 50 de km de Sibiu, ciobanii din Jina nu reușeau să ajungă la timp în piețele din oraș, care sunt aprovizionate de cei care aflați în imediata apropiere: Rășinari, Cisnădie etc. Astfel, cei din Jina s-au reorientat către București, Timișoara și chiar Cluj sau Oradea.

Câteva ponturi:

  • Nu rata standurile cu fructe de pădure, unul aflat la intrare în partea stângă și altul în capătul primului rând
  • La intrarea în hala interioară este o tarabă cu flori de câmp/pădure care îți vor înveseli apartamentul
  • Evită standurile unde nu sunt vânzători cu mâinile muncite (de obicei sunt revânzători)
  • Lângă piață este o brutărie cu pâine pe vatră, care produce o lipie ce se vinde mereu ca „pâinea caldă”. Mergi după miros și după coadă și o vei găsi negreșit.

În proximitatea THE PARK, lângă Parcul Tineretului, sunt multe locații utile pentru familia ta, dar și locuri frumoase de petrecere a timpului liber, despre care poți găsi detalii în secțiunea Împrejurimi.